ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ: ΒΙΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ 15/05 – 16/05 2015, 10ος όροφος, Παιδαγωγική Σχολή, Α.Π.Θ.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ: ΒΙΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ 15/05 – 16/05 2015, 10ος όροφος, Παιδαγωγική Σχολή, Α.Π.Θ.

Το Τ.Ε.Π.Α.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., το Κοινό Ελληνο-γαλλικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τ.Ε.Π.Α.Ε. και η διαπανεπιστημιακή ομάδα για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία, ‘’Πολύδρομο‘’, προσκαλούν νέους/νέες επιστήμονες/ισσες, παλαιά και νέα μέλη της ομάδας ‘Πολύδρομο’, αλλά και φοιτητές/τριες της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. να λάβουν μέρος σε ένα διήμερο με επιστημονικές συζητήσεις, στρογγυλές τράπεζες, ερευνητικές εργασίες (ανακοινώσεις ή πόστερ), βιωματικά σεμινάρια και διαδραστικές εκδηλώσεις. Η Παρασκευή 15/5 & το Σάββατο 16/5 2015 είναι δύο ημέρες αφιερωμένες στα ζητήματα που αφορούν τη βία και την επικοινωνία στην εκπαίδευση και την κοινωνία, κατά τις οποίες θα συνδημιουργήσουμε μέσω νέων προβληματισμών και θα μοιραστούμε νέες εμπειρίες και εκπαιδευτικές πρακτικές, τιμώντας παράλληλα το 8ο τεύχος Πολύδρομο.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερο πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας, η αντιμετώπιση της βίας και του ρατσισμού, μέσα από την επικοινωνία και την εκπαίδευση, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η επικοινωνία πέρα από γλωσσικά και άλλα όρια, ως διαρκές ζητούμενο των εκδόσεων και των δράσεων της ομάδας ‘’Πολύδρομο,‘’ αποτελεί ισχυρό μέσο αντιμετώπισης της βίας στο σχολείο και στην ευρύτερη κοινωνία.

Σας προσκαλούμε σε ένα διήμερο με προβληματισμό γύρω από τα ζητήματα  της ενδοοικογενειακής και της ενδοσχολικής βίας, του εκφοβισμού αλλά και του ρατσισμού, καθώς και με πρωτοβουλίες και εκπαιδευτικές πρακτικές αντιμετώπισής τους, με διαδραστικές εφαρμογές και workshops.

Δηλώσεις Συμμετοχής για Μέλη της ομάδας ‘Πολύδρομο’

Mπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή με εισήγηση ή πόστερ ή συμμετοχή παρακολούθησης του Διημέρου μέχρι τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, αποστέλλοντας το όνομα και την ιδιότητά σας στο polydromo@polydromo.gr, καθώς και την περίληψη της εργασίας σας (εφόσον επιθυμείτε να έχετε εισήγηση). Το τελικό πρόγραμμα των ανακοινώσεων και των σεμιναρίων θα είναι έτοιμο μέχρι τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2015 και θα αποσταλεί σε όλους/ες τους/τις ενδιαφερόμενους/ες.  Παρακαλούμε όλα τα μέλη να προσέλθουν με την κάρτα μέλους τους για το 2015 ή να τη ζητήσουν κατά την εγγραφή τους, παραλαμβάνοντας το 8ο τεύχος Πολύδρομο.

Δηλώσεις Συμμετοχής για Φοιτητές/τριες της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για παρακολούθηση συγκεκριμένων εργαστηρίων δωρεάν τα οποία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 3 Μαϊου 2015 και θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και τη Δευτέρα 11 Μαϊου 2015, αποστέλλοντας μήνυμα στο polydromo@polydromo.gr με το όνομα και την ιδιότητά σας. Η τελική λίστα των φοιτητών/τριών που θα συμμετάσχουν στα επιμέρους εργαστήρια θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 15/5 στην έναρξη του Διημέρου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Α. Μέρος: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ | Παρασκευή 15/5/2015 και Σάββατο 16/5/20135, 9.00 πμ - 2.00 μμ

Ομιλίες, ανακοινώσεις, στρογγυλή τράπεζα και πόστερ

Όλα τα παλαιά και νέα μέλη της ομάδας ‘Πολύδρομο’, με κάρτα μέλους για το 2015, θα έχουν τη δυνατότητα νa συμμετάσχουν με ανακοίνωση/πόστερ και να παρακολουθήσουν όλες τις ανακοινώσεις και τις συζητήσεις του Διημέρου.

Επιλεγμένα κείμενα θα κριθούν για δημοσίευση στο 9ο τεύχος Πολύδρομο (προθεσμία κατάθεσης εργασιών για κρίση και δημοσίευση 30 Οκτώβρη 2015).

Οι τίτλοι και οι περιλήψεις (μέχρι 300 λέξεις) για το επιστημονικό μέρος του διημέρου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί μέχρι τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, μαζί με το όνομα και την ιδιότητα του/της ερευνητή/τριας στο polydromo@polydromo.gr.

Β Μέρος: ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ | Παρασκευή 15/5/2015 και Σάββατο 16/5/2015, 5.00 μμ - 9.00 μμ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ / ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Θα πραγματοποιηθούν σεμιναριακές συναντήσεις, βιωματικά εργαστήρια και workshops με το Δίκτυο για τη Σχολική Διαμεσολάβηση, την Ομάδα «Ελάτε να παίξουμε», τις Ομάδες υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS και άλλες ομάδες και εμψυχωτές/τριες από τον επιστημονικό και εκπαιδευτικό χώρο.

Επιλεγμένα σεμινάρια και εργαστήρια θα είναι ανοιχτά για φοιτητές/τριες της Παιδαγωγικής Σχολής μετά από δήλωση ενδιαφέροντος κατά το διάστημα 3-11 Μαϊου 2015 στο polydromo@polydromo.gr.

Το διήμερο θα υποστηρίζεται μουσικά και θεατρικά από ομάδες φοιτητών/τριών του Α.Π.Θ.

Οργανωτική Επιτροπή

Σοφία Γαβριηλίδου

Σταύρος Καμαρούδης

Εύη Κομπιάδου

Αντώνης Λενακάκης

Ρούλα Τσοκαλίδου